Izrada sajta / vesti

Web i Print dizajn | Blog vesti | uvek bolji, web studio

Seo optimizacija slika

Kako da optimizujete Vaše web sjat slike

Izrada_sajta


Da bi ste napravili dobar prvi utisak važno je da imate atraktivan web sajt. To je razlog zašto je od ključne važnosti da koristite odlične slike da prate Vaš sajt i da komuniciraju i postanu prepoznatljivo Vaše. Međutim, takođe je važno da poboljšate svoje slike za indeksiranje od strane pretraživača i njegovu optimizaciju tako da se brzo učitavaju. Ovaj članak će Vam obezbediti posebna uputstva o tome kako da poboljšate svoje slike koristeći code  “Alt” tag oznaku i druge alate.

Kako da Vaše slike izgledaju dobro pretraživačima

Pretraživači šalju automatske programe pod nazivom "pauci" da vrše takozvano puzanje kroz Vaš sajt. Takođe oni vrše i potragu kako bi sve to indeksirali uz ključnu odrednicu kakav je sadržaj Vašeg sajta. Iako pauci nisu u stanju da "vide" slike, oni su u stanju da pročitaju tekst koji je povezan sa tim slikama. Sa ovim informacijama, kao i informacijama prikupljenih od Vašeg sajta kog tipa je sadržaj i slično, od Vaših meta podataka, pretraživači će odrediti temu Vašeg sajta. Postoje tri vrste teksta koje pauci pretraživača "vide" kada pogledaju Vaše slike:

-1- Alt tags slike: licima (putem programa koji diktiraju tekst) na webu služe prevashodno korisnicima koji su oštećenog vida.

-2- File Name slike: je pravo ime datoteci slike. Na primer: "okean landscape.jpg"

-3- Natpisi slike: tekst koji se nalazi neposredno pored, iznad ili ispod slike.

Optimizacijom svaki od ovih tipova teksta poboljšava SEO Vašeg sajta i pomaže Vam u daljoj komunikaciji na temu Vašeg sajta na pretraživačima. Pošto Google i drugi pretraživači nisu u stanju da vide slike, važno je da koristite alternativni tekst da biste označili sliku sa informacijama koje želite da pretraživač zna o slici koju imate na svom sajtu. Ove ALT oznake, ili Alternativni tekst, pomoći će da pretraživači lociraju Vaše slike i prikazati ih u SERP-u. Google ne zna da imate sliku Vrapca u letu na vašem sajtu, osim ako mu to ne kažete unosom opisa slike tekstualno.

Kako da optimizujete Vaše web sjat slike

Optimizirajte Vaše Alt tags - Svaki put kada stavite novu sliku na Vaš web sajt, bićete upitani da unesete nešto što se zove "alt oznaka" da opiše sliku. Ispod je primer kako izgleda Vaš slika ALT tag u HTML kodu:

 

Mesto gde će te naznačiti “image alt” je ujedno i opis gde ćete želeti da koristite ključne reči za koje se optimizuje ta određena stranica. Na primer, ako je Vaš web sajt se optimizovan za primarnu ključnu reč "zdravo skidanje kilograma" i imate reči pre i posle u opisu slike, vaš ALT tag može da izgleda ovako:

“zdravo skidanje kilograma žene pre i posle”

Primetimo da ime datoteke sadrži ključne reči koje obuhvata ALT tag a to su ujedno i ključne reči. Budite sigurni da i dalje imate način razlikovanja slike na vašem sajtu jedne od drugih. Vi ne želite da sve svoje slike imenujete koristeći iste reči ili odabrane ključne reči, tako označite slike od slučaja do slučaja odnsono dodajte ono što je drugačije. Imenovanje slike, bi trebalo da bude opisno ako je moguće. Želite naravno da ključne i bogate reči opišu sliku na pretraživačima jasno deskriptivno. Razmislite o tome podrobno kako bi lako, efikasno, efektivno opisi slika bili od pomoći nekoj osobi oštećenog vida. Pazite da ne napunite ključne reči u Alt tagovima naslovima. Na primer, ALT tag ispod slike je preterivanje, i verovatno će te biti označeni od strane Googla za smanjenje bodova za rank

Isto tako, važno je napomenuti da slike koje su neka vrsta ukrasnog dela sajta ne bi trebalo da imaju Alt tags. Pretraživač kao što je Google bi mogao da Vas kažnjavanja smanjenjem bodova za ovakvu vrstu optimizacije odnosno ako koristite opciju ALT tag za upis reči za slike koje predstavljaju nosice strukture izglda stranice. To su obično one slike koje se koriste za granice, dekorativne linije, ili druge ukrasne elemente. Dakle preporuka je samo upisati alt tag opis za Vaše slike koje to zahtevaju galerije slično.

Natpisi Slika

Kao dodatna mera optimizacije slike, koristite ključne reči u natpisima iznad ili ispod vaših slika. Na primer, ako imate sliku nekog pre i posle (kao u gornjim primerima), možete koristiti sledeće naslov:

"Jelena kaže da je zdrav plan za gubitak težine pomogao da se spusti od veličine XXl do veličine M!"

Kao i uvek, samo budite sigurni da upotreba vaše ključne reči u Vašim naslovima izgleda prirodno i da dodaje vrednost za posetioce koji su posećuju Vaš sajt.

Optimizacija Linkova ka Vašim slikama

Ukoliko imate bilo kakve linkove ili veze (ili na vašem sajtu ili off) koji u Vašim slikama korisnike vode ka vašem sajtu, budite sigurni da koristite ključne reči u sidro tekstu tog linka. Na primer, ako povezivanje vrati sliku u gornjim primerima, vaš HTML kod za link može da izgleda ovako:

”Rezultati za plan zdravog mršavljenja”

U ovom primeru, reči "Rezultati zdravog plana mršavljenja" će se pojaviti kao hiperveza da bi posetioci mogli da kliknu i da pronađu sliku "zdrav gubitak težine plana-pre i posle.jpg".

Proverite vaše slike sa Google Images

Kao poslednji korak, možete da proverite da li su vaše slike su indeksirane u Google slikama. Da biste to uradili, idite na Google slike i upišite " http://www.vašsajt.com " u traku za pretragu. Na primer, ako je ime sajt http://www.vašsajt.com, kucate "site: vašsajt.com " u traci za pretragu slika. Kada to uradite, videćete stranu koja prikazuje slike sa Vašeg sajta koje su indeksirane od strane Google images.

Korisni saveti

-1- Nemojte koristiti velike slike na Vašem sajtu i jednostavno ih smanjiti veličinom da budu manje, to će povećati brzinu učitavanja.

-2- Koriste manje slike koje pružaju mogućnost za uvećani prikaz slike na pop up prozorima.

-3- Compress images

-4- Budite sigurni da su slike jasne i oštre za gledanje

-5- Koristite samo slike na sajtu koji se direktno odnose na vašu temu ili srodne teme

-6- Optimizirajte slike na 70k ili manje kada je to moguće

-7- Koristiti ukrasne slike sasvim slobodno

-8- Razmislite o košrišćenju slike mape sajta

-9- Budite pažljivi sa korišćenjem sadržaja distributivnih mreža ili sa drugih sajtova

-10- Uvek proverite svoje slike

Zaključak

Optimizacija slike može učiniti više nego samo povećati SEO Vašeg sajta, takođe će Vam pomoći da dobijete i saobraćaj sa Google pretrage usmerenog za pronalazak indeksiranih slika. Ako osećate da podaci slika na Vašem sajtu treba da budu optimizovani u skladu sa smernicama u ovom članku a nemate vremena da to uradite, uvek možete unajmiti nekog spolja da taj posao odradi. Ovo je posao koji može da se završi za vreme od oko jedan sat na svakih deset stranica sajta koji sadrže slike. Slike su veliki deo Google pretraga, tako da one mogu da pomognu da se poveća  Vaš web sajt saobraćaj, ako znate šta radite. Nije potrebno puno vremena da slikama sa vaših web stranica dodate Alt oznake i odgovarajuće opise, naslove i natpise, i to je savakako dobro i vredno truda.

Royalty Free Image Web sajtovi

Postoje i neki od sajtova koji nude slike sa “Royalty Free“ opcijama. Neki od sajtova koji zahtevaju uplate naknade za korišćenje slika, neki su potpuno free odnosno slobodni. Svaki sajt je drugačiji, pa budite sigurni i pročitajte uputstva za svako preuzimanje pre upotrebe bilo koje od fotografija dostupnih na takvim web sajtovima. Kada koristite Izvor sa drugih sajtova, važno je da proverite preuzete slike, naročito ako koristite izvor slika sa manjih sajtova, ili onih koji nude sliku za besplatno.

*Hvala Vam što pratite naše blog članke koje smo pronašli za Vas. Nastavite svoje putovanje i obezbedite najnovije
 Web Development informacije sa našeg sajta.*

Pozovite nas radi dogovora ili ponude - Izrada sajta
Ako Vam je potreban profesionalan sajt onda je izradasajta tu za Vas